چرا بودن گرگها برای طبیعت و ما انسان ها مهم است؟، مطالعاتی که زیستشناسان درباره اهمیت حضور گرگها در اقصی نقاط دنیا انجام دادهاند، نشان میدهد که حذف گرگها به نوعی یک فاجعه تمام عیار بوده و درست به همین دلیل طرحهای مختلف حفاظت از گرگها در دنیا آغاز بکار کردند. چندین جمعیت از گرگها در اروپا از انقراض نجات پیدا کردهاند اما در آمریکای شمالی روند احیاء جمعیت به کندی پیش میرود. با ما همراه باشید تا بیشتر در این زمینه با شما گفتگو کنیم.
قانون در اکثر کشورها به دامداران اجازه میدهد که در صورت حمله گرگها به احشام آنها را از بین ببرند. حتی در معروفترین پارک ملی آمریکا، یلواستون نیز معرفی مجدد گرگها با واکنشهای جدی از جانب مردم محلی همراه بوده بنابراین چندان عجیب نیست که گرگها در ایران هم چندان محبوب نیستند.
اما گرگها سلامت یک اکوسیستم را تضمین میکنند. آنها معمولاً افراد پیر، جوان، ضعیف یا ناتوان گله را شکار میکنند و در اکثر موارد اگر مقاومتی از جانب طعمه ببینند، آن را رها میکنند. تنها در حدود ۸ درصد از حملههای گرگها موفقیتآمیز است. گرگها در طول روز به حدود ۲.۵ کیلو گوشت نیاز دارند اما اغلب اوقات گرسنه میمانند و تنها اگر بتوانند شکار موفق و خوبی داشته باشند، قادر هستند نزدیک به ۹ کیلوگرم گوشت را در یک وعده مصرف کنند. حمله گرگ به انسان خیلی نادر است. بعنوان مثال در آمریکای شمالی موارد غیرمستند زیادی از حملههای اثبات نشده گرگها گزارش شده است.
این یک واقعیت است که گرگها به دامها و احشام حمله میکنند چرا که آنها در اصل خویشاوندان نزدیک شکارهای طبیعیشان هستند منتهی دامها برخلاف خویشاوندان غیراهلی، توانایی دفاع از خود را ندارند. دامهای اهلی اغلب بزرگ، گوشتآلود و بسیار ترسو هستند و همین خصلتها برای گرگها کفایت میکند. بارها دیده شده که گرگها در صورت مواجهه با انسان شکار خود را رها کرده و رفتهاند. مساله اینجاست که اگر گرگی در طبیعت نباشد، باید انتظار اتفاقات عجیب و غریب مانند بیماریهای ناشناخته در میان نشخوارکنندگان، همهگیری حتی در میان دامهای اهلی و سرریز جمعیتهای علفخواران را در زیستگاههایی که این روزها به شدت آسیبپذیر هستند؛ نیز داشت.
شاید مرگ گرگ زنجان برای خیلیها نشانهای از یک تلافی ساده باشد اما واقعیت این است که گرگها در غیاب گوشتخواران راس هرم غذایی مانند شیر، ببر و پلنگ نقشی بشدت حیاتی دارند و اگر بقای آنها امروز تامین نشود، بدونتردید در آینده باید شاهد فجایع زیستمحیطی بسیاری باشیم.